Hogyan lehetsz sikeres az interjún?

Mi az interjúra egy kellemes beszélgetésként tekintünk, aminek célja, hogy minél jobban megismerjük egymást. Mint minden beszélgetésnek, úgy az interjúknak sincs szoros menetrendje. Vannak olyan elemek, amelyek jellemzően mindegyikben megjelennek, de az, hogy mikor mi történik, miről és milyen sorrendben beszélünk, legfőképpen rajtad múlik. Ezért javasoljuk, hogy készülj erre a beszélgetésre.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy hogyan? Mi alapján döntsd el, hogy az interneten található sok-sok tipp és fortély közül mi a hasznos?

Ebben szeretnénk most neked segíteni!

  • Lássuk be, az interjú egy nem mindennapi helyzet, még a legrutinosabbaknak sem. Nem mindenki szeret a középpontban lenni, ilyenkor mégis csak rá figyel egy, de inkább kettő-három ismeretlen ember. Mi is tudjuk ezt és nem is kérünk arra, hogy úgy érkezz, mintha a legjobb barátaiddal találkoznál. Mi persze minden tőlünk telhetőt megteszünk majd, hogy oldjuk ezt a helyzetet és bízunk benne, hogy jó élménnyel távozol majd tőlünk.

    Ha hiszed, ha nem, te is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a beszélgetésből.

1. Az interjú előtt

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy minden az önéletrajzoddal kezdődik. Azután, hogy sikerült egy tetszetős CV-t szerkesztened (hiszen behívtunk interjúra), még van egy nagyon fontos dolgod: nézd át alaposan, hogy minden fontos mérföldkövet fel tudj idézni, amiben releváns szakmai tapasztalattal gazdagodtál. Gondold át, hogy melyik helyen vagy feladatban mit tanultál, miért érték meg a váltások és hogyan épülnek egy egésszé a megszerzett tapasztalatok. Nem baj, ha a karriered nem nyílegyenes ívelt eddig felfelé, ha a visszalépésnek tűnő váltásokban is meg tudod mutatni, hogyan szélesedett a látóköröd. Mivel számíthatsz arra, hogy konkrétumokat kérdezünk majd tőled, érdemes átgondolnod, hogy az önéletrajzodban leírt „stratégiai gondolkodás” hogyan nyilvánult meg az eddigi munkáid során.

  • Ha a saját múltadból már jól felkészültél, érdemes utánanézned a BUD-nak is. Ismerj meg minket, tudj meg rólunk minél többet. Ebben sokat segít a karrieroldalunk is, de bármilyen internetes kereső felület jó szolgálatot tehet. Nyugodtan nyomozz egy kicsit, így el tudod majd dönteni, hogy a látottak alapján szeretnél-e nálunk dolgozni. Ha el tudod képzelni magad nálunk, akkor biztosan azt is tudod majd, hogy miért lennénk jó csapat együtt, hogy miért szeretnél itt dolgozni.

    Ha a pozícióval vagy a repülőtérrel kapcsolatban merülnek fel kérdéseid, nyugodtan írd otthon össze. Hidd el, örömmel vesszük majd, ha a megfelelő pillanatban előveszed a jegyzeteidet.

Nem tartozik szorosan az interjúra való felkészüléshez, viszont nagyban befolyásolja a beszélgetésünket az, hogy mikor találkozunk veled. Ha éppen időpontot egyeztetünk, gondold át, mikor lenne ez a legalkalmasabb neked, mikor tudsz testben és lélekben egyaránt jelen lenni anélkül, hogy valamilyen határidős feladat vagy magánjellegű probléma motoszkálna a fejedben. Bár örülünk, ha rugalmasan kezeled az elsőre felajánlott időpontot, mégis azt javasoljuk, inkább gondold át és a számodra legmegfelelőbben állapodjunk meg.

2. Az interjú napján

Nem szabad elfelejteni, hogy az interjúra való készülés nem ér véget otthon. Tervezd meg az utadat a repülőtérre, gondolva az esetleges torlódásokra, járat kimaradásokra is, hogy időben érkezz. Ha tudsz, érj ide 5-10 perccel a megbeszélt időpont előtt. Ezzel egyrészt egyértelműen jó benyomást teszel majd ránk, másrészt neked is lehetőséged lesz nyugodtan összeszedni a gondolataidat, ráhangolódni az interjúra. Természetesen minket is tréfált már meg a közösségi közlekedés és a budapesti forgalom, így nem probléma, ha valamiért késel egy picit. Arra kérünk viszont, hogy erről tájékoztass minket abban a pillanatban, amikor már érzed, hogy nem fogsz időben megérkezni. Azon pedig, ha a hosszabb késés miatt másik időpontot javaslunk, ne lepődj meg.

  • Amikor majd végre szemtől szemben is találkozunk, a megjelenésnek és az első néhány percnek lesz meghatározó szerepe. Nem mindig igaz, hogy a ruha teszi az embert, de az öltözetedet érdemes a megpályázott pozícióhoz illeszteni. Nem kiskosztümös / öltönyös megoldást várunk tőled, de a visszafogottan elegáns megjelenés egy ügyfélkapcsolati munkakörben a Te magabiztosságodon is sokat segít. Az öltözet mellett a kézfogásod már az első pillanatban sokat elárul Rólad. Ugye te sem szereted, ha neked kell tartanod a másik kezét is vagy éppen fordítva, ha a partnered teljes erőből igyekszik összeroppantani a kezedet? Igazi kompromisszum a határozott, de „kíméletes” kézfogás, ami mindkét félnek kellemes élményt nyújt.

3. Az interjú alatt

A beszélgetés alatt a legjobb, amit tehetsz, ha magadat adod és természetes maradsz. Ilyen helyzetben nagy a késztetés arra, hogy mindenképpen megfelelj, de ilyenkor jusson eszedbe, hogy ez igazából egy ismerkedés. Mi őszintén beszélünk majd a feladatokról és az egyéb körülményekről és Tőled is ezt várjuk majd, hiszen csak így tud kiderülni, egymást keressük-e. Így valószínűleg egyikünk sem fog csalódni a közös munka során.

Ha gondolod, már az elején jelezd, hogy izgulsz. Amint kimondod ezt, észre fogod venni, hogy csökken a lámpalázad, mi pedig a megszokottnál is jobban figyelünk majd arra, hogy a lehetőségekhez képest jól érezd magad. Ugyanígy bármikor jelezd azt is, ha valamelyik kérdésnél elvesztél. Nálunk minden helyzetre igaz, hogy nincs rossz kérdés.

Bízunk benne, hogy tanácsainkat hasznosnak találtad és hamarosan személyesen is találkozhatunk.

Ha szívesen csatlakoznál hozzánk, nézd meg állásajánlatainkat és landolj Te is nálunk!