Milyen a jó önéletrajz?

A mai világban rengeteg helyen találkozhatunk jobbnál jobb tanácsokkal az önéletrajzírással kapcsolatban. Ezekből mi igyekeztünk összeszedni a leghasznosabbakat, amiktől szerintünk igazán jó lesz egy önéletrajz.

Nagyon sokat elárul rólunk az önéletrajzunk. Ahogy az álláshirdetés a cégről, úgy az önéletrajz a pályázóról, rólad nyújt egyfajta „ajánlólevelet”, aminek célja, hogy a címzettnek minél jobban megragadja. Ez azt jelenti, hogy ez az első benyomás rólad, amit célszerű minél pozitívabbá, vonzóbbá varázsolni, mert sokat elárul a munkavégzésed minőségéről, az igényességedről és a kreativitásodról is.

Mik azok a praktikus tanácsok, amik  biztosítják az első benyomás sikerét?

1. Felépítés, struktúra

Az önéletrajzod legszembetűnőbb részén jelenjenek meg a személyes adataid (neved, telefonszámod, emailcímed, esetleg a LinkedIn profilod és maximum egy fénykép, de más nem). Nagyon fontos, hogy az elérhetőségeid pontosak legyenek, ügyelj a @gmali és hasonló elütésekre, mert ez megnehezíti számunkra a kapcsolatfelvételt. Emellett érdemes az álláskereséshez egy hivatalos emailcímet használni és a „mazsibogyo, cicamica92, undeadmage666” típusú emaileket a privát levelezésekhez fenntartani.

A fénykép már egyre kevésbé elvárt része az önéletrajznak, de sokan élnek ezzel a lehetőséggel és mutatják meg magukat a leendő munkáltatójuknak. Ha te is így tennél, mindenképpen figyelj arra, hogy színes, jó felbontású képet használj. Fordíts figyelmet arra, hogy 10 éves tapasztalattal a hátad mögött már ne az érettségi tablóképedet, hanem egy friss fotót illessz az önéletrajzodba. Mosolyogj természetesen, a megjelenésed pedig legyen olyan, mintha már az interjúra mennél (elegánsabb öltözet, rendezett haj).

A személyes adatok után nyugodtan írhatsz egy összefoglalót magadról, ha ezt tényleg magadra tudod szabni és kerülöd az interneten található sablon szófordulatokat, mondatokat. Csak vázold fel röviden, a saját szavaiddal, hogy milyen vagy, milyen veled dolgozni, és hogy mit keresel, mi a célod. Haladó önéletrajz írók a motivációs levelet is kipipálhatják egy jól megszerkesztett „rólam” szakasszal. :)

Az önéletrajzod további részében arra törekedj, hogy az alábbi témakörök jól tagolva szerepeljenek:

 • Munkahelyi tapasztalatok – időszak, cég és pozíció nevének megjelölésével, a feladatok felsorolásával
 • Végzettségek (elég középiskoláig „visszamenni”)
 • Képzések, tanfolyamok – téma, intézmény is legyen megjelenítve
 • Nyelvtudás, IT ismeret, speciális ismeretek, jogosítvány – nyelvtudásnál mi nem a papírt nézzük, de ahova kell, ott mindig teszteljük is a tényleges tudást, ezt érdemes feltüntetned
 • Egyéb (érdeklődés, értékeid) – ezt a részt csak akkor írd meg, ha valóban ki tudsz vele tűnni; pl. utazni vagy csapatban dolgozni sokan szeretnek (az önéletrajzuk szerint), ettől nem leszel egyedi
 • 2. Megjelenés

  Az önéletrajz kinézetét a megpályázott pozíció és a kreativitásod határozza meg. Használhatsz infografikákat és különböző elrendezési stílusokat (táblázat, hasáb), a lényeg az áttekinthetőség és az olvasóbarát kialakítás legyen!

  Ezt csak úgy tudod elérni, ha a szöveg „szellős”, a színvilága és a betűstílusa pedig visszafogott. Vastag betűvel, egy-egy kellemes színű háttérrel a fontosabb információk kiemelhetők, de mindenképpen törekedj a „nyomtatóbarát” kialakításra. (Bár próbálunk teljesen digitalizálttá válni, azért előfordul, hogy egy-egy önéletrajzot kinyomtatunk…)

 • 2. Megjelenés

  Az áttekinthetőséget nagyban befolyásolja, hogy az időrendiséget hogyan kezeled. Bár minden jó történet az elején kezdődik, az önéletrajznál ez mégis fordítva van. Amikor önéletrajzot írsz, tanácsos visszafelé haladni, azaz a legfrissebb munkatapasztalattól a legelsőig, a legmagasabb iskolai végzettségtől az alapokig.

  Hasonlóan fontos a terjedelem is! Tartsd szem előtt a maximum két oldalas célt, aminek érdekében érdemes csak a legrelevánsabb tapasztalataidat megemlítened.

3. Tartalom

Ha követted az eddigi tanácsainkat, akkor ránézésre már nagyon tetszetős lesz az önéletrajzod, de érdemes a benne szereplő adatokra, a tartalmára is figyelmet fordítani.

Az adatoknál különösen figyelj a pontosságra, mert erre mi is fogunk. :) Hogy mikor kezdtél és meddig dolgoztál adott helyen, mettől meddig jártál egy adott iskolába – ha valahol átfedés van vagy összecsúsznak az időpontok, azt biztosan észrevesszük. Ha vannak úgynevezett „lyukak” a pályázatodban (időszak, amikor nem dolgoztál vagy jártál iskolába), ne kozmetikázd, de készülj úgy, hogy rá fogunk kérdezni.

Nem kérdés, hogy az önéletrajzodnak mindig a valóságot kell tükröznie, mégis fontos hogy a szakmailag releváns, a megpályázott pozíció szempontjából értéket teremtő tapasztalataidat emeld ki benne. Ebben egyrészt segíthet a megjelenés, egy-egy szó kiemelése, de teheted ezt úgy is, hogy jobban részletezed ezeket a feladataid. Jó megoldás lehet továbbá, ha egyszerűen csak előbbre sorolod a jövőbeli pozíció szempontjából fontos feladatot, projektet. Bármit is választasz, arra figyelj, hogy a LinkedIn profiloddal összhangban legyen a testre/pozícióra szabott önéletrajzod.

Ha pályakezdő vagy, hasonlóan járj el a diákmunkáid és az iskolai szervezőtevékenységeid leírásával. Írj le olyan részleteket is ezekről, amik kapcsolódnak a megpályázott pozícióhoz.

 • 3+1. Motivációs levél

  Bár a célok, motivációk szerintünk magában az önéletrajzban is jól elférnek, előfordul, hogy bizonyos pozíciók esetében mégis kérünk külön motivációs levelet.

  Ha ilyen állásra pályázol, gondolj arra, hogy a motivációs levél inkább kiegészítése az önéletrajzodnak, tehát semmiképpen se ismételd az abban szereplő információkat. Ne nyűgként tekints rá, inkább lehetőségként, hogy igazán pozícióra szabhatod a pályázatodat.

  Fogalmazd meg tömören, hogy mi az a három dolog, ami miatt jelentkezel és azt is mutasd meg, mi az a három dolog, ami miatt nekünk is jó, ha téged választunk!

 

Bízunk benne, hogy a tanácsainkat hasznosnak találtad és az önéletrajzod is elkészült.

Ha pedig szívesen csatlakoznál hozzánk, nézd meg állásajánlatainkat, és landolj Te is nálunk!